Gdańscy weterani opozycji czasów PRL wystosowali list otwarty do Prezydenta RP Andrzeja Dudy w sprawie Zygmunta Miernika

Kategoria: Uncategorised Opublikowano: piątek, 22, kwiecień 2016 Paweł Czyż

godnosc sm 16 406 400x267Stowarzyszenie Godność z Gdańska, skupiające więźniów politycznych czasów PRL, wystąpiło 21 kwietnia z listem otwartym do Prezydenta RP Andrzeja Dudy w sprawie Zygmunta Miernika skazanego na 10 miesięcy bezwzględnego więzienia za protest przeciwko bezkarności komunistycznych zbrodniarzy. Weterani z Gdańska piszą,

cyt.

" Pytamy jednak jak my, byli więźniowie mamy reagować na postępowanie sądów w wolnej Polsce, pamiętając jak skazywały nas szybko sądy cywilne i wojskowe, nie rzadko w trybie doraźnym. ,,Nasi“ sędziowie i prokuratorzy z tamtych procesów nie ponieśli żadnej odpowiedzialności, choć nas wszystkich uniewinniono. Od wielu lat obserwujemy jak przewlekle długo ciągnęły się procesy za masakrę robotników w grudniu 1970 r na Wybrzeżu, strzelania do górników kopalni Wujek i morderstw w latach 1981-90. Nasze środowiska od 24 lat domagało się ukarania winnych komunistycznych zbrodni, dekomunizacji i weryfikacji wymiaru sprawiedliwości. W 1994 r. na spotkaniu z nami w sali Akwenu w Komisji Krajowej NSZZ Solidarność prof.  Adam Strzembosz Prezes Sądu Najwyższego pytany przez nas o weryfikację sądów, stwierdził, że sadownictwo oczyści się samo. (...)

Panie Prezydencie, uważamy, że wyrok w sprawie Zygmunta Miernika jest niesprawiedliwy i wysoce krzywdzący go jako obywatela. (...) Panie Prezydencie, prosimy o rozważenie zastosowania wobec skazanego Zygmunta Miernika prawa łaski, które wydatnie zmniejszyłoby tę drakońską karę. (...)".

List otwarty Stowarzyszenia Godność podpisał Zarząd" prezes Czesław Nowak, wiceprezes Andrzej Osipów i sekretarz Stanisław Fudakowski.

Odsłony: 985